
Praktijkcase ijshockey
Het MyDrives-team is in Tilburg om een interactieve MyDrives-workshop te verzorgen voor de Tilburg Trappers. Voor wie deze ijshockeyclub nog niet kent: omdat ze te goed zijn voor de Nederlandse competitie spelen de Tilburg Trappers sinds het seizoen 2015-2016 in de Duitse Oberliga Nord. In het derde Oberliga-seizoen weet het team de Hauptrunde te winnen en kwalificeert zich daarmee voor de Meisterrunde. Daarin weet Tilburg Trappers voor de eerste keer het kampioenschap van Oberliga Nord te winnen. Dat is niet niks. Maar toch, hoe kan het team nog meer kleur geven aan zijn succes? Want de Duitse concurrentie zit natuurlijk ook niet stil.
Let’s stick together
De inzet van de MyDrives-workshop in Tilburg: hoe kunnen de Tilburg Trappers nog meer begrip voor elkaar krijgen? Hoe ontstaat een nog betere sfeer? En hoe kunnen ze daardoor nog betere prestaties neerzetten? Theo van Gerwen – technisch directeur van de Nederlandse IJshockey Bond – is ook aanwezig tijdens de workshop. Hij heeft MyDrives meteen omarmd. Zijn uitleg: je wordt geen kampioen met alleen de beste spelers. Kijk maar naar Manchester City. Die voetbalclub werd in het seizoen 2021-2022 kampioen in de Premier League door 93 punten te behalen. Dat was één punt meer dan Liverpool, waarvan vele ingewijden in de voetbalwereld dachten dat die club over iets betere spelers beschikte. Terug naar de Tilburg Trappers – en Theo weet het zeker: het team is vooral kampioen geworden op basis van saamhorigheid, de wil om samen te winnen. Vertaald naar de ijshockeywereld: let’s stick together. De toegevoegde waarde van MyDrives om dat doel te bereiken is volgens hem onmiskenbaar groot. Omdat MyDrives zorgt voor extra vertrouwen in je teamgenoten als mens en voor extra vertrouwen in hun kennis en kunde. Hoe belangrijk dat is? Een gebrek aan vertrouwen of – erger nog – het ontbreken daarvan is een regelrechte killer voor topprestaties.
Je wordt geen kampioen met alleen de beste spelers.
MyDrives
MyDrives analyseert aan de hand van een ijsbergmodel de verborgen menselijke drijfveren onder het wateroppervlak. In dit geval de drijfveren van de ijshockeyers, maar ook van de coach, de masseur en de materiaalman. Omdat ze allemaal onlosmakelijk deel uitmaken van het team. Deze drijfveren komen samen in de vraag: wat wil je? Boven het wateroppervlak worden de vaste gewoonten van de individuele Tilburg Trappers zichtbaar. De centrale vraag is hier: wat doe je? Om tot een evenwichtige analyse te komen, hebben de Tilburg Trappers online de MyDrives-vragenlijst ingevuld als voorbereiding op de workshop. Op basis van hun antwoorden ontvangen alle deelnemers na afloop van de workshop een rapport op maat. Daarin staat in een grafiek vermeld welke kleur of kleuren bepalend zijn voor ieders persoonlijkheid. Dit op basis van de zeven kleuren die MyDrives hanteert. Geeft bijvoorbeeld rood de doorslag? Dan ben je een daadkrachtig individu dat zich niet snel laat stoppen door wie of wat dan ook. Overheerst de kleur groen? Dan ben je een inlevend en harmonieus persoon, iemand die graag tussen de mensen verkeert. Blauw staat dan weer voor structuur, vaste regels en discipline. Het rapport bevat ook een persoonlijke energiebalans (welke kleuren geven je energie en welke kleuren halen energie bij je weg?). Verder is een uitgebreide inhoudelijke uitleg van de zeven kleuren toegevoegd en een overzicht dat aangeeft hoe anders gekleurde mensen over jou denken, en omgekeerd.
Uit de MyDrives-analyse van de Tilburg Trappers komt onder meer naar voren dat ze als team – naast het prestatiegerichte oranje – relatief veel paars in hun profiel hebben.
Speltechnische verbeteringen
Uit de MyDrives-analyse van de Tilburg Trappers komt onder meer naar voren dat ze als team – naast het prestatiegerichte oranje – relatief veel paars in hun profiel hebben. Daarbij staat de kleur paars voor het clubgevoel, voor onderlinge verbondenheid, eergevoel en loyaliteit. MyDrives zorgt er niet alleen voor dat dat paars behouden blijft, maar nog paarser kan worden. Hoe dat in zijn werk gaat? Theo van Gerwen legt uit dat de spelers in de eerste plaats hun persoonlijke kleurenprofielen gaan vergelijken, zodat ze nog meer over elkaars persoonlijkheid te weten komen. Daarnaast zal hij in overleg met de coach van de Tilburg Trappers – bekijken hoe de uitkomsten van de MyDrives-analyse op speltechnisch niveau doorgevoerd kunnen worden. Voorbeeld: de juiste combinatie van de verschillende kleurenprofielen van een lijn spelers kan ervoor zorgen dat een overtal- of powerplaysituatie nog beter kan worden uitgespeeld. Marc Stijfs en Jos Crijns – de grondleggers van MyDrives, MyHabits en MyMatch – wijzen erop dat MyHabits een vervolgstap kan zijn van MyDrives. Daarbij zorgt MyHabits er via een serie praktijkopdrachten voor dat vaste denkpatronen en handelingen worden doorbroken. MyMatch op zijn beurt kan van toegevoegde waarde zijn als de Tilburg Trappers op zoek gaan naar een nieuwe speler. Daartoe voorziet MyMatch in specifieke gedragstypen om de perfecte match tot stand te brengen. Of, anders gezegd: MyMatch laat zien dat een gelukkige match niets met geluk heeft te maken.
Willen belangrijker dan kunnen
En verder: willen is belangrijker dan kunnen, omdat een sterke wil om iets te bereiken voor een deel een zwakkere competentie kan compenseren. Omgekeerd kan een sterke competentie nooit een gebrek aan motivatie compenseren. Neem het voorbeeld van de Canadees Wayne Gretzky, de beste ijshockeyer ooit. Naast zijn buitengewone talent was zijn wil om iets te bereiken enorm. Dat kun je zien in een filmpje dat zijn vader maakte in november 1963. Wayne is dan twee jaar oud en glijdt en buitelt op zijn eerste schaatsen alle kanten op van de bevroren Nith River in Brantford, Ontario. Zijn stick gebruikt hij dan nog om vooral niet te vallen. Toch gebeurt dat. Keer op keer. Maar na duizend blauwe plekken valt hij niet meer en in de jaren die volgen groeit Wayne Gretzky uit tot de absolute ster in de National Hockey League. Zijn stick gebruikt hij dan als dirigeerstok en dodelijk doelpuntenwapen.