Door meer zelfinzicht kan Kellpla de concurrentiestrijd nog beter aan


Kellpla BV is een fullservicepartner op het gebied van kunststof spuitgieten, of plastic injection molding in mooier Engels. Op vrijdag 29 en zaterdag 30 april dit jaar vierde het Venlose bedrijf zijn zeventigjarig jubileum.

Serious fun

Directeur-eigenaar Kim Frencken-Kelleners wil op vrijdag samen met haar vijftig medewerkers en met behulp van MyDrives het zelfinzicht binnen de organisatie vergroten. Bijbehorende vragen zijn: Welke verschillende medewerkerstypes heeft Kellpla in huis? Wat zijn hun sterktes en valkuilen? En hoe kunnen ze daardoor nog beter samenwerken? Dat zijn serieuze vragen. Maar het is een jubileumweekend, er is dus ook sprake van ongedwongen fun op deze seriousfundag.

Marc Stijfs van MyDrives verzorgt in hotel Kapellerput in Heeze de kick-off door de Kellpla-medewerkers uitleg te geven over de MyDrives-kleurentheorie.

Maatwerkaanpak vooraf

Van tevoren heeft MyDrives een maatwerkaanpak ontwikkeld met als doel de hele Kellpla-organisatie de gewenste stap vooruit te laten zetten. De MyDrives-drijfverenanalyse en de daarbij behorende zevenkleurentheorie vormen de basis. Samen zorgen ze er in eerste instantie voor dat de Kellpla-medewerkers zichzelf en hun teamgenoten nog beter leren kennen.

De dag zelf

Marc Stijfs van MyDrives verzorgt in hotel Kapellerput in Heeze de kick-off door de Kellpla-medewerkers uitleg te geven over de MyDrives-kleurentheorie. Daartoe passeren het ijsbergmodel, de betekenis van kleuren en praktische toepassingen de revue. De bijbehorende filmpjes die Marc laat zien, zorgen voor vrolijke momenten. Zo gaan de handen van de deelnemers al snel de lucht in bij het ’paarse’ filmpje over Liverpool FC en het geluid van zijn beroemde clublied: You never walk alone. Fun alom. Hierna volgt een interactieve oefening met de zogenoemde Mentimeter om naast het helpende gedrag evengoed het belemmerende gedrag van een drijfveer te verduidelijken.

Profielbesprekingen

Als Marc zeker weet dat de kleurentheorie voor iedereen helder is, worden de deelnemers in groepen verdeeld. Een gecertificeerde MyDrives-consultant geeft een toelichting op hun persoonlijke MyDrives-profiel. Dit naar aanleiding van de MyDrives-vragenlijst die de deelnemers eerder hebben ingevuld. Deze profielbesprekingen zijn sterk interactief en de deelnemers vinden hun kleurenprofiel heel herkenbaar. Ook geven ze meerdere praktijkvoorbeelden van hun eigen en andermans drijfveren en het bijpassende gedrag dat daarbij hoort.

De groep met de hoogste toren wint.

Torens bouwen

Na de lunch worden de deelnemers verdeeld over subgroepen. Ze staan voor de uitdaging om met een pak papier een zo hoog mogelijke toren te bouwen. De groep met de hoogste toren wint. Wat ze niet weten, is dat Kellpla-medewerkers met hetzelfde kleurenprofiel bij elkaar zijn geplaatst. Het doel daarvan is om inzichtelijk te maken dat gelijk gekleurde types elkaar weliswaar goed begrijpen en aanvoelen, maar dat ze in groepsverband ook eenzijdig gedrag kunnen vertonen. Zo wordt in het sociale groene team veel gepraat en gelachen. Het blauwe team is serieuzer van aard en gaat gestructureerd te werk. Het rode team gaat meteen voortvarend aan de slag en het gele team bouwt na een inhoudelijke analyse twee torens om na te gaan welke bouwstijl het meest efficiënt is. Dat is een slimme keuze, want het gele team wint.

Na uitleg over de nunchaku ervaren de deelnemers zelf hoe het is om met een ander kleurentype samen te werken.

Gekleurde nunchaku’s

Na de evaluatie van de torenoefening ontvangen de deelnemers een gekleurde nunchaku van MyDrives-consultant Roland Griek. Een nunchaku is een Japans vechtsportwapen dat bestaat uit twee stokken die onderling zijn verbonden door een korte ketting of een kort touw. Roland weet er alles van, want hij is vicewereldkampioen in de omgang met dit wapen. Nadat hij de basisprincipes van een nunchaku heeft uitgelegd, laat hij de deelnemers zelf ervaren hoe het is om met een ander kleurentype samen te werken. Voorbeeld: iemand met een rode nunchaku zoekt een partner op met een groene nunchaku. Zo ontdekken ze welk gedrag de ander in de praktijk laat zien en leren ze elkaar beter te begrijpen met het oog op een betere samenwerking. Non-verbale communicatie, focus en respect zijn enkele van de aandachtspunten die hierbij aan bod komen.

Welke rol past bij jou?

Marc en Roland sluiten de dag af aan de hand van de denken-voelen-doendriehoek. Die laat zien welke rol het beste past bij een bepaald kleurentype. En van welk ander kleurentype je het meeste kunt leren. Het gele kleurentype bijvoorbeeld vindt het blauwe kleurentype vaak te star in zijn gedragingen en te pietluttig als het gaat om de uitvoering van details. Omgekeerd kan het blauwe kleurentype zich ergeren aan het in zijn perceptie warrige karakter van het gele kleurentype, waardoor geregeld chaos ontstaat. Door elkaar beter te leren kennen, ligt ook hier de weg open voor een betere samenwerking. Na uitleg over de nunchaku ervaren de deelnemers zelf hoe het is om met een ander kleurentype samen te werken.

Wat vond directeur-eigenaar Kim Frencken-Kelleners van de dag?

’Net als de overige Kellpla-medewerkers kijk ik terug op een even leerrijke als plezierige dag waarop theorie en praktijk elkaar evenwichtig afwisselden. We hebben meer geleerd over onszelf en elkaar om de samenwerking binnen al onze afdelingen naar een nog hoger niveau te tillen. En dat was de bedoeling. Ook de medewerkers die het van tevoren spannend vonden, hebben genoten en kijken terug op een geslaagde dag. Jullie maatwerkaanpak zat ons als gegoten en gaf ons de handvatten om de komende zeventig jaar te bouwen aan een goede onderlinge samenwerking. Daardoor kunnen we de concurrentiestrijd in onze branche nog beter aan.’

“Jullie maatwerkaanpak zat ons als gegoten en gaf ons de handvatten om de komende zeventig jaar te bouwen aan een goede onderlinge samenwerking. Daardoor kunnen we de concurrentiestrijd in onze branche nog beter aan.”