Blogs

Een positieve mindset maakt een verschil van dag en nacht

Het idee dat je mindset je wereld kan bepalen, lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dat zo. Je hoeft echt geen stuurloos schip te zijn dat gefrustreerd ronddobbert op een zee aan situaties die zich elke dag opnieuw voordoen.

Lees Meer

Teamontwikkeling: in je eentje kun je geweldig presteren, maar alleen samen kun je excelleren

Als onderdeel van de totaalmethodiek MyDrives MyHabits MyMatch biedt de zevenkleurentheorie van MyDrives inzicht door te achterhalen hoe mensen beter presteren door gebruik te maken van hun drijfveren.

Lees Meer

Diepgaande inzichten in MyDrives-profielen met ChatGPT

Het is vandaag de laatste dag van ’s werelds grootste techbeurs CES. Je kunt je daar vergapen aan een heleboel nieuwe AI-toepassingen die consumentenproducten intelligenter maken.

Lees Meer

Het is goed als je weet waarom je iets doet

Waarom doen mensen wat ze doen? Hoe kan het dat een medewerker met minder ervaring succesvoller is dan een collega met meer ervaring in dezelfde functie?

Lees Meer

Zo word je een nog betere en effectievere leider

Van een formele vergadering tot een informeel koffiemoment: elke bijeenkomst vraagt van een manager een ander soort leiderschap. Er is geen one-size-fits-all aanpak voor elke situatie.

Lees Meer

Op deze drie pijlers bouw je de beste teams

Teambuilding-workshops zijn een geweldige manier om de beste teams te bouwen door de samenwerking, communicatie en productiviteit te verbeteren.

Lees Meer

Een goed begin is stoppen met half werk

Half werk ontstaat als de belangen van werkgevers en werknemers los van elkaar staan en dus geen eenheid vormen.

Lees Meer

Waarom het gebruik van goede methodieken razendsnel groeit

'Mensen hebben toch helemaal geen zin om vanuit hun werkgever verplicht naar een coach te luisteren?' Deze opmerking kreeg ik te horen toen ik bij een familielid op bezoek was. Mijn antwoord was simpel: 'Iemand die alleen maar praat en verwacht dat de ander naar zijn advies luistert, ís ook helemaal geen coach.

Lees Meer

Een compliment voor de medewerker die de meeste fouten maakt

’Move fast and break things’ was jarenlang het interne motto van Facebook. Waarom spoorde deze organisatie haar medewerkers aan om snel aan de slag te gaan zonder bang te hoeven zijn om fouten te maken? En hoe denken de zeven MyDrives-kleuren over fouten maken?

Lees Meer

Zo help je je team reusachtig vooruit

Je zet getalenteerde medewerkers gewoon bij elkaar en dan volgt succes vanzelf. Als leidinggevende of manager weet je dat dit een sprookje is. Maar wat moet je dan wél doen om een goed team samen te stellen dat nog beter dan goed presteert?

Lees Meer

Zo haal je maar liefst vijf keer meer uit jezelf

Persoonlijk groeien, dat wil jij toch ook? Volg daartoe deze vijf stappen. Die zorgen er tegelijkertijd voor dat de samenwerking en communicatie in je team effectiever verlopen.

Lees Meer

Hoe kunnen kreeften tóch groeien in hun harde schelp?

Kreeften zijn zachte dieren die in een harde schelp leven. Die schelp kan niet uitzetten. De vraag is hoe de kreeft dan toch kan groeien. Dat werkt als volgt: als een kreeft groeit...

Lees Meer

De maximale inzet van alle drijfveren leidde tot Max’ wereldtitel

Vandaag ontvangt Max Verstappen de wereldbeker tijdens de FIA Prize Giving Ceremony in Parijs. Die prijs heeft hij verdiend op basis van zijn individuele talent. Maar evengoed...

Lees Meer

Wie vooruit wil, weet wanneer hij moet pauzeren

Geef eens antwoord op de volgende vraag: ‘Een hockeystick en -bal kosten samen €1,10. De hockeystick kost €1,- meer dan de bal. Hoeveel eurocent kost de bal dan?’ Nadat professor Shane Frederick deze en soortgelijke vragen had voorgeschoteld aan studenten van universiteiten als MIT en Harvard kwam hij tot een opvallende conclusie.

Lees Meer

De rol van kleuren in organisaties

Waar mensen samenwerken, ontstaat vanzelf een cultuur. Meestal onbewust passen we ons aan elkaar aan, zodat een vast en herkenbaar patroon ontstaat. Dat is maar goed ook. Anders zou samenwerken wel een heel lastig verhaal worden.

Lees Meer

De waarheid is altijd gekleurd

Een oude leermeester maakt een ochtendwandeling met zijn leerlingen. Na een tijdje breekt de zon door. Overal zijn dauwdruppels zichtbaar. Hij verzamelt zijn leerlingen rond een grote druppel die het zonlicht vangt en vraagt: ’Welke kleur heeft deze druppel?’ ’Rood’, zegt de eerste leerling. ’Oranje’, zegt de tweede en ’geel’ de derde. En zo noemt elke leerling een andere kleur, tot en met de laatste, die toch echt paars ziet. Ze zijn er verbaasd over dat iedereen een andere kleur ziet.

Lees Meer

MyDrives MyHabits MyMatch in relatie tot drie van ’s werelds beste managementboeken

Stephen Covey verkocht meer dan vijftien miljoen exemplaren van zijn boek Seven Habits of Highly Effective People. Daarna realiseerde hij zich eens te meer dat vertrouwen de basis is van succesvolle organisaties en individuen.

Lees Meer

Effectiever gedrag en een betere samenwerking

Onder in de ijsberg geven je persoonlijke drijfveren ofwel je intrinsieke motivatie antwoord op de vraag: wat wil ik? Deze onderliggende drijfveren sturen boven in de ijsberg het zichtbare gedrag. Op deze plek wordt antwoord gegeven op de vraag: wat doe ik? Door het specifieke gedrag dat individuen en teams vertonen, verloopt de samenwerking vlot of juist stroef.

Lees Meer

Inzicht in drijfveren zorgt voor betere schoolprestaties

Hoe kan het dat de ene student met een zesje genoegen neemt en de andere student streeft naar een negen? Hoe komt het dat de ene student het heerlijk vindt om wiskundige vraagstukken op te lossen terwijl een andere student uitkijkt naar de eerstvolgende praktijkles?

Lees Meer

Weet hoe je leert en groei verder

De coronacrisis is voor iedereen nieuw. Dat roept veel vragen op. Neem ik voldoende voorzorgsmaatregelen? Hoelang duurt dit? Heb ik mijn baan straks nog? In zo’n onzekere tijd is het logisch dat we terugvallen op ons voorkeursgedrag. Dat is onze comfortzone. En die voelt vertrouwd en veilig.

Lees Meer

Het gaat om kunnen, willen en doen

Door willen, kunnen en doen te combineren, ontstaat een completer mensbeeld en kun je als individu of organisatie betere besluiten nemen en daadwerkelijk stappen maken. Sinds begin vorige eeuw zijn legio modellen ontwikkeld om het gedrag van mensen beter te kunnen begrijpen. Enkele bekende modellen: The Big Five is een theorie die uitgaat van vijf persoonlijkheidskenmerken...

Lees Meer

Het Tuckman-model en de link met de kleurentheorie van MyDrives

Binnen het Tuckman-model staan twee vragen centraal: waar sta je nu als team en waar wil je straks zijn? Om die vragen te beantwoorden maakt het model gebruik van vier fasen: forming, storming, norming en performing. In de formingfase is een team van medewerkers en een leidinggevende net bij elkaar en vindt de communicatie veelal plaats met de leidinggevende die de te volgen lijn uitzet.

Lees Meer

Over het Tuckman-model, de nieuwe MyDrives-game en het selecteren van de beste kandidaten

Tijdens de jaarlijkse MyDrives consultantsbijeenkomst haalt Marc Stijfs – samen met Jos Crijns de oprichter van MyDrives MyHabits en MyMatch – nog even het voorbeeld aan van the British Men’s Rowing Eight, een van de onderwerpen tijdens de vorige meeting voor MyDrives-consultants in Thorn.

Lees Meer

Zo selecteer je de beste sollicitanten

Hoe kan het dat iemand die een functie helemaal in de vingers heeft toch niet gelukkig is? Hoe verklaar je dat iemand die cum laude afstudeert geen succes heeft in zijn baan? En hoe kan het dat iemand met weinig ervaring soms beter presteert dan een collega met veel ervaring?

Lees Meer

Autonomie, meesterschap en zingeving: daar wordt iedere medewerker beter van

Jaren geleden las ik ’Drive: The surprising truth about what motivates us’ van Daniel Pink. Toen ik het boek tijdens de verbouwing van ons kantoor weer tegenkwam, realiseerde ik mij hoe tijdloos de inhoud daarvan is.

Lees Meer

MyDrives-consultants maken virtuele boottocht in Thorn

Waar kun je beter aan een boottocht beginnen dan in de Waterstraat? Hier vindt in Kasteelhoeve De Grote Hegge in Thorn op donderdag 15 maart een bijeenkomst plaats voor zo’n dertig MyDrives-consultants uit alle windstreken.

Lees Meer

Laat je niet vangen door het cobra-effect

Het cobra-effect ontstaat wanneer een oplossing het oorspronkelijke probleem verergert. Waar komt die benaming vandaan? Hiervandaan: de Britse regering van India was destijds bezorgd over het grote aantal giftige cobra’s in de stad Delhi.

Lees Meer

Een mismatch raakt medewerker en werkgever

De MyMatch-methode geeft helder aan welk type persoonlijkheid met zijn bijbehorende drijfveren het beste past bij een bepaalde functie. Maar wat zijn de consequenties voor een medewerker en zijn werkgever als er sprake is van een mismatch?

Lees Meer

Teambuildingsessie via kleurenanalyse: 7 veelvoorkomende fouten

Stel dat je als hr- of afdelingsmanager de opdracht ontvangt van je leidinggevende om een teambijeenkomst te organiseren, zodat iedereen meer inzicht krijgt in elkaars persoonlijkheid, sterktes en zwaktes.

Lees Meer

The Blockchain Blog

Een jaar geleden las ik een artikel over Ethereum. Ik dacht: daar hebben we de zoveelste digitale munt in het rijtje van bitcoin, dash, monero en noem ze maar op. In digitale valuta – ofwel cryptocurrencies – had ik tot dan toe weinig..

Lees Meer

Ontspannen MyDrives-bijeenkomst over stress

Datum: donderdag 16 maart 2017. Locatie: de Hotel Management School in Maastricht. In deze natuurlijke en ontspannen omgeving zijn circa dertig MyDrives-consultants uit het hele land aanwezig op een MyDrives-bijeenkomst. Het onderwerp is stress.

Lees Meer

Hoe ik van de stress een blauwtje loop bij mezelf

Iedereen heeft wel eens te maken met stress. Dat is niet meteen iets negatiefs. Een beetje gezonde stress is zelfs gewenst. Je hebt de bijgaande spanning nodig om in beweging te komen. Zo wachten veel studenten tot het laatste moment om te gaan studeren.

Lees Meer

Doe lekker wat je wil

(maar lees daartoe eerst dit artikel over eigenaarschap en drijfveren) Een jaar geleden stuur ik de definitieve versie van mijn eerste managementboek ’De aard van jouw beestje’ naar de drukker. Een paar weken later heb ik een stapel exemplaren in mijn handen.

Lees Meer

Praktijkcase: MyDrives in het (ijshockey)veld

De laatste dag van augustus 2016 is het MyDrives-team in Tilburg om een interactieve MyDrives-workshop te verzorgen voor de Destil Trappers. Voor wie deze ijshockeyclub nog niet kent: omdat ze te goed zijn voor de Nederlandse competitie...

Lees Meer

Wat een medewerker wil, is belangrijker dan wat hij kan

Hoe kan het dat iemand een functie helemaal in de vingers heeft en toch ongelukkig is? Waarom is een jaloersmakend diploma geen garantie voor succes? Hoe kan het dat iemand met minder ervaring betere prestaties neerzet dan iemand met jarenlange ervaring?

Lees Meer

De organisatiecultuur bestaat niet

Cultuur is een veelgehoord woord wanneer ik workshops geef over individuele drijfveren en gedrag. Waar mensen samenwerken, ontstaat vanzelf een cultuur. Meestal onbewust passen we ons aan elkaar aan, zodat een vast en herkenbaar patroon ontstaat.

Lees Meer