Blogs
Het woord ’collega’ begint niet voor niets met ’co’
27 november 2024
Vraag aan een willekeurige persoon wat een collega is. Negen van de tien keer krijg je dan te horen dat het iemand is met wie je voor hetzelfde bedrijf werkt. De nadruk ligt in dat geval op samen werken (los van elkaar geschreven) en niet zozeer op samenwerken (aan elkaar geschreven).
Welke kleur krijgt het Witte Huis?
1 november 2024
De Amerikaanse presidentsverkiezingen komen eraan. Dinsdag 5 november is het zover. Wie mag de komende vier jaar in het Witte Huis wonen? Is dat Donald Trump of Kamala Harris? De meest recente exit polls wijzen op een nek-aan-nekrace. Voor welke presidentskandidaat zou jij je nek durven uitsteken?
Een panda blaft niet en een persoonlijkheid bluft niet
1 oktober 2024
Ieder mens heeft een eigen persoonlijkheid. Elk dier trouwens ook. Met die persoonlijkheid moet je niet (vals)spelen, anders val je door de mand. Neem dit recente voorbeeld uit China. Een dierentuin in de zuidelijke provincie Guangdong kon geen echte panda’s krijgen.
Ontdek hoe jij reageert onder hoogspanning
10 september 2024
Relax. Je hoeft niet meteen van de leg te raken als het woord ’stress’ valt. Want stress hoeft lang niet altijd in je nadeel te werken. Het kan je helpen om alert te blijven, je concentratie te verscherpen en je uitdagen om met vernieuwende invalshoeken te komen.
Een positieve mindset maakt een verschil van dag en nacht
18 april 2024
Het idee dat je mindset je wereld kan bepalen, lijkt bijna te mooi om waar te zijn. Toch is dat zo. Je hoeft echt geen stuurloos schip te zijn dat gefrustreerd ronddobbert op een zee aan situaties die zich elke dag opnieuw voordoen.
Teamontwikkeling: in je eentje kun je geweldig presteren, maar alleen samen kun je excelleren
28 februari 2024
Als onderdeel van de totaalmethodiek MyDrives MyHabits MyMatch biedt de zevenkleurentheorie van MyDrives inzicht door te achterhalen hoe mensen beter presteren door gebruik te maken van hun drijfveren.
Diepgaande inzichten in MyDrives-profielen met ChatGPT
15 januari 2024
Het is vandaag de laatste dag van ’s werelds grootste techbeurs CES. Je kunt je daar vergapen aan een heleboel nieuwe AI-toepassingen die consumentenproducten intelligenter maken.
Het is goed als je weet waarom je iets doet
12 december 2023
Waarom doen mensen wat ze doen? Hoe kan het dat een medewerker met minder ervaring succesvoller is dan een collega met meer ervaring in dezelfde functie?
Zo word je een nog betere en effectievere leider
7 september 2023
Van een formele vergadering tot een informeel koffiemoment: elke bijeenkomst vraagt van een manager een ander soort leiderschap. Er is geen one-size-fits-all aanpak voor elke situatie.
Op deze drie pijlers bouw je de beste teams
3 mei 2023
Teambuilding-workshops zijn een geweldige manier om de beste teams te bouwen door de samenwerking, communicatie en productiviteit te verbeteren.
Een goed begin is stoppen met half werk
14 februari 2023
Half werk ontstaat als de belangen van werkgevers en werknemers los van elkaar staan en dus geen eenheid vormen.
Waarom het gebruik van goede methodieken razendsnel groeit
23 januari 2023
'Mensen hebben toch helemaal geen zin om vanuit hun werkgever verplicht naar een coach te luisteren?' Deze opmerking kreeg ik te horen toen ik bij een familielid op bezoek was. Mijn antwoord was simpel: 'Iemand die alleen maar praat en verwacht dat de ander naar zijn advies luistert, ís ook helemaal geen coach.
Een compliment voor de medewerker die de meeste fouten maakt
15 december 2022
’Move fast and break things’ was jarenlang het interne motto van Facebook. Waarom spoorde deze organisatie haar medewerkers aan om snel aan de slag te gaan zonder bang te hoeven zijn om fouten te maken? En hoe denken de zeven MyDrives-kleuren over fouten maken?
Zo help je je team reusachtig vooruit
12 mei 2022
Je zet getalenteerde medewerkers gewoon bij elkaar en dan volgt succes vanzelf. Als leidinggevende of manager weet je dat dit een sprookje is. Maar wat moet je dan wél doen om een goed team samen te stellen dat nog beter dan goed presteert?
Zo haal je maar liefst vijf keer meer uit jezelf
31 maart 2022
Persoonlijk groeien, dat wil jij toch ook? Volg daartoe deze vijf stappen. Die zorgen er tegelijkertijd voor dat de samenwerking en communicatie in je team effectiever verlopen.
Hoe kunnen kreeften tóch groeien in hun harde schelp?
3 februari 2022
Kreeften zijn zachte dieren die in een harde schelp leven. Die schelp kan niet uitzetten. De vraag is hoe de kreeft dan toch kan groeien. Dat werkt als volgt: als een kreeft groeit...
De maximale inzet van alle drijfveren leidde tot Max’ wereldtitel
16 december 2021
Vandaag ontvangt Max Verstappen de wereldbeker tijdens de FIA Prize Giving Ceremony in Parijs. Die prijs heeft hij verdiend op basis van zijn individuele talent. Maar evengoed...
Wie vooruit wil, weet wanneer hij moet pauzeren
30 juli 2021
Geef eens antwoord op de volgende vraag: ‘Een hockeystick en -bal kosten samen €1,10. De hockeystick kost €1,- meer dan de bal. Hoeveel eurocent kost de bal dan?’ Nadat professor Shane Frederick deze en soortgelijke vragen had voorgeschoteld aan studenten van universiteiten als MIT en Harvard kwam hij tot een opvallende conclusie.
De rol van kleuren in organisaties
1 juli 2021
Waar mensen samenwerken, ontstaat vanzelf een cultuur. Meestal onbewust passen we ons aan elkaar aan, zodat een vast en herkenbaar patroon ontstaat. Dat is maar goed ook. Anders zou samenwerken wel een heel lastig verhaal worden.
De waarheid is altijd gekleurd
13 april 2021
Een oude leermeester maakt een ochtendwandeling met zijn leerlingen. Na een tijdje breekt de zon door. Overal zijn dauwdruppels zichtbaar. Hij verzamelt zijn leerlingen rond een grote druppel die het zonlicht vangt en vraagt: ’Welke kleur heeft deze druppel?’ ’Rood’, zegt de eerste leerling. ’Oranje’, zegt de tweede en ’geel’ de derde. En zo noemt elke leerling een andere kleur, tot en met de laatste, die toch echt paars ziet. Ze zijn er verbaasd over dat iedereen een andere kleur ziet.
MyDrives MyHabits MyMatch in relatie tot drie van ’s werelds beste managementboeken
18 januari 2021
Stephen Covey verkocht meer dan vijftien miljoen exemplaren van zijn boek Seven Habits of Highly Effective People. Daarna realiseerde hij zich eens te meer dat vertrouwen de basis is van succesvolle organisaties en individuen.
Effectiever gedrag en een betere samenwerking
13 oktober 2020
Onder in de ijsberg geven je persoonlijke drijfveren ofwel je intrinsieke motivatie antwoord op de vraag: wat wil ik? Deze onderliggende drijfveren sturen boven in de ijsberg het zichtbare gedrag. Op deze plek wordt antwoord gegeven op de vraag: wat doe ik? Door het specifieke gedrag dat individuen en teams vertonen, verloopt de samenwerking vlot of juist stroef.
Inzicht in drijfveren zorgt voor betere schoolprestaties
23 juni 2020
Hoe kan het dat de ene student met een zesje genoegen neemt en de andere student streeft naar een negen? Hoe komt het dat de ene student het heerlijk vindt om wiskundige vraagstukken op te lossen terwijl een andere student uitkijkt naar de eerstvolgende praktijkles?
Weet hoe je leert en groei verder
1 mei 2020
De coronacrisis is voor iedereen nieuw. Dat roept veel vragen op. Neem ik voldoende voorzorgsmaatregelen? Hoelang duurt dit? Heb ik mijn baan straks nog? In zo’n onzekere tijd is het logisch dat we terugvallen op ons voorkeursgedrag. Dat is onze comfortzone. En die voelt vertrouwd en veilig.
Het gaat om kunnen, willen en doen
9 januari 2020
Door willen, kunnen en doen te combineren, ontstaat een completer mensbeeld en kun je als individu of organisatie betere besluiten nemen en daadwerkelijk stappen maken. Sinds begin vorige eeuw zijn legio modellen ontwikkeld om het gedrag van mensen beter te kunnen begrijpen. Enkele bekende modellen: The Big Five is een theorie die uitgaat van vijf persoonlijkheidskenmerken...
Het Tuckman-model en de link met de kleurentheorie van MyDrives
9 juli 2019
Binnen het Tuckman-model staan twee vragen centraal: waar sta je nu als team en waar wil je straks zijn? Om die vragen te beantwoorden maakt het model gebruik van vier fasen: forming, storming, norming en performing. In de formingfase is een team van medewerkers en een leidinggevende net bij elkaar en vindt de communicatie veelal plaats met de leidinggevende die de te volgen lijn uitzet.
Over het Tuckman-model, de nieuwe MyDrives-game en het selecteren van de beste kandidaten
8 april 2019
Tijdens de jaarlijkse MyDrives consultantsbijeenkomst haalt Marc Stijfs – samen met Jos Crijns de oprichter van MyDrives MyHabits en MyMatch – nog even het voorbeeld aan van the British Men’s Rowing Eight, een van de onderwerpen tijdens de vorige meeting voor MyDrives-consultants in Thorn.
Zo selecteer je de beste sollicitanten
7 februari 2019
Hoe kan het dat iemand die een functie helemaal in de vingers heeft toch niet gelukkig is? Hoe verklaar je dat iemand die cum laude afstudeert geen succes heeft in zijn baan? En hoe kan het dat iemand met weinig ervaring soms beter presteert dan een collega met veel ervaring?
Autonomie, meesterschap en zingeving: daar wordt iedere medewerker beter van
23 augustus 2018
Jaren geleden las ik ’Drive: The surprising truth about what motivates us’ van Daniel Pink. Toen ik het boek tijdens de verbouwing van ons kantoor weer tegenkwam, realiseerde ik mij hoe tijdloos de inhoud daarvan is.
MyDrives-consultants maken virtuele boottocht in Thorn
22 maart 2018
Waar kun je beter aan een boottocht beginnen dan in de Waterstraat? Hier vindt in Kasteelhoeve De Grote Hegge in Thorn op donderdag 15 maart een bijeenkomst plaats voor zo’n dertig MyDrives-consultants uit alle windstreken.
Laat je niet vangen door het cobra-effect
24 oktober 2017
Het cobra-effect ontstaat wanneer een oplossing het oorspronkelijke probleem verergert. Waar komt die benaming vandaan? Hiervandaan: de Britse regering van India was destijds bezorgd over het grote aantal giftige cobra’s in de stad Delhi.
Een mismatch raakt medewerker en werkgever
21 september 2017
De MyMatch-methode geeft helder aan welk type persoonlijkheid met zijn bijbehorende drijfveren het beste past bij een bepaalde functie. Maar wat zijn de consequenties voor een medewerker en zijn werkgever als er sprake is van een mismatch?
Teambuildingsessie via kleurenanalyse: 7 veelvoorkomende fouten
29 augustus 2017
Stel dat je als hr- of afdelingsmanager de opdracht ontvangt van je leidinggevende om een teambijeenkomst te organiseren, zodat iedereen meer inzicht krijgt in elkaars persoonlijkheid, sterktes en zwaktes.
The Blockchain Blog
20 april 2017
Een jaar geleden las ik een artikel over Ethereum. Ik dacht: daar hebben we de zoveelste digitale munt in het rijtje van bitcoin, dash, monero en noem ze maar op. In digitale valuta – ofwel cryptocurrencies – had ik tot dan toe weinig..
Ontspannen MyDrives-bijeenkomst over stress
27 maart 2017
Datum: donderdag 16 maart 2017. Locatie: de Hotel Management School in Maastricht. In deze natuurlijke en ontspannen omgeving zijn circa dertig MyDrives-consultants uit het hele land aanwezig op een MyDrives-bijeenkomst. Het onderwerp is stress.
Hoe ik van de stress een blauwtje loop bij mezelf
1 februari 2017
Iedereen heeft wel eens te maken met stress. Dat is niet meteen iets negatiefs. Een beetje gezonde stress is zelfs gewenst. Je hebt de bijgaande spanning nodig om in beweging te komen. Zo wachten veel studenten tot het laatste moment om te gaan studeren.
Doe lekker wat je wil
6 oktober 2016
(maar lees daartoe eerst dit artikel over eigenaarschap en drijfveren) Een jaar geleden stuur ik de definitieve versie van mijn eerste managementboek ’De aard van jouw beestje’ naar de drukker. Een paar weken later heb ik een stapel exemplaren in mijn handen.
Praktijkcase: MyDrives in het (ijshockey)veld
12 september 2016
De laatste dag van augustus 2016 is het MyDrives-team in Tilburg om een interactieve MyDrives-workshop te verzorgen voor de Destil Trappers. Voor wie deze ijshockeyclub nog niet kent: omdat ze te goed zijn voor de Nederlandse competitie...
Wat een medewerker wil, is belangrijker dan wat hij kan
13 juni 2016
Hoe kan het dat iemand een functie helemaal in de vingers heeft en toch ongelukkig is? Waarom is een jaloersmakend diploma geen garantie voor succes? Hoe kan het dat iemand met minder ervaring betere prestaties neerzet dan iemand met jarenlange ervaring?
De organisatiecultuur bestaat niet
21 maart 2016
Cultuur is een veelgehoord woord wanneer ik workshops geef over individuele drijfveren en gedrag. Waar mensen samenwerken, ontstaat vanzelf een cultuur. Meestal onbewust passen we ons aan elkaar aan, zodat een vast en herkenbaar patroon ontstaat.